Gelatin Ears - Norwegian
Up
LOTR Home | Gelatin Ears | Putting on Ears Tips | Dipped Ear Tips | Nose Putty Ears | Decorative Ear Tips

LOTR Home
The Hobbit
News 'n' Exhibits
Characters
Quick Costumes
Making 'Em
Buy It
Resources
Community
Search Us
Contact Us

 

Hvordan man lager gelatin-ører og andre proteser

By Liz Glitz
Oversatt til norsk av Terje Langseth

V 2.3 - Late October 2002

Skum-gelatin gjør at fargen på øret blir lettere å blande inn med sminke enn et øre av latex vil. Her er en steg for steg forklaring på hvordan du kan lage dine personlige ører eller øretupper.

 Noter: Dette kan ikke bare gjøres over helgen. Hvert steg trenger litt tid til tørking etc. Varene du trenger koster en del og ørene er ikke permanente. Prøv kanskje å Kjøpe ører eller hvis du trenger noe bare for i kveld kan du sjekke våre raske øretips.

Advarsel: Barn, ikke gjør dette alene! Bare under tilsyn av en voksen. Uansett hvilken alder, burde du gjøre dette sammen med noen.

 Du skal bruke diverse kjemikalier her. Følg instruksjonene for hvert steg.

 Øret ditt må være fullstendig tettet av en ørepropp eller masse bomull. Det må være helt tett langs kantene.

Index:

(Note: Entire page will take a few moments to load.)


Kilder

Spesielle varer (Liz sine favoritter)


Det du trenger

 Før du begynner, vær sikker på at du har alt du trenger for hånd! Så les HELE listen før du begynner på noe som helst.

 Utstyr for Del I:

 • 1 kopp vann med romtemperatur
 • 1/3 kopp formgelé
 • Elektrisk visp
 • Bolle med trakt eller tappekran
 • Vaselin
 • Badehette (valgfritt) men den hjelper til med å holde håret rent.
 • 2 små smørbokser med hull i bunnen. Du må la det være igjen litt kant rundt hullet, men du må også få plass til øret ditt!
 • Ørepropper – må være HELT TETTE så ikke du får den flytende gelatinen inn i det indre øret (Trommehinnen). Du kan også bruke MASSE bomull, men vokspropper eller svømmepropper er det beste.
 • Klær du kan søle på og kaste, eller du kan gå toppløs.

Utstyr for Del II: 

 • Modell leire / plastilina (som ikke tørker)
 • 2 små smør bokser UTEN hull i bunnen
 • En bolle/kopp du kan kaste etterpå (bør være passe stor)
 • Gips pulver
 • Tapetkniv

Utstyr for Del III:

 • Modell leire / plastilina (som ikke tørker)
 • Silikonspray
 • Gipspulver
 • Gelatin

Del I: Lage en avstøpning av øret ditt

 ADVARSEL!! (alle advarsler er skrevet med rødt) Du skal nå helle formgelé inn i øret ditt. Derfor må du være sikker på at øreproppen er HELT TETT!! Hvis du er i tvil, test det! Hvis du kan høre gjennom den, beskytter den sikkert ikke trommehinnen din helt fra formgeléen. Prøv også med vann for å være helt sikker. Hvis du fortsatt ikke er sikker, IKKE FORTSETT!!

 Steg 1:

Ta på badehetten og smør vaselin i alt hår som stikker ut i nærheten av øret. Bland 1 kopp romtemperert vann med 1/3 kopp formgelé. Bruk vispen på lav hastighet. Etter på, bruk hendene og få ut resten av luften og klumpene i blandingen. Den burde ha VELDIG FÅ eller ingen klumper i det hele tatt.

 Steg 2:

Putt smørboksen med hullet over det TETTE øret, med Vaselin rundt kantene på boksen.

Steg 3:

Hell formgelé-blandingen ned i smørboksen, mens du er sikker på at boksen er tett mot hodet så det ikke renner ut. Det er lett med lekkasjer så vær forsiktig. Hold smørboksen inntil hodet til formgeléen er stiv (ca. 5,5 minutter fra når den er nær vann. Stivner fortere jo varmere vannet er så jo mer romslig temperaturen er jo bedre)

 Hvis du så mye som tror du kjenner at noe av geléen har kommet inn i ditt indre øre, STOPP!! Fjern alt fra øret begynn å skylle det med en gang!!

Steg 4:

Forsiktig dra smørboksen av øret ditt. Geléen er myk så vær forsiktig. Repeter   steg 1 – 4 på det andre øret. La begge formene tørke i noen timer.


Del II: Lage den ”positive” formen av øret ditt

 Steg 5:

Ta formene ut av smørboksene og putt dem i de to andre smørboksene (med bunn). Du må kanskje legge en ball med modelleire i bunnen for å forhindre at formene synker og dermed forvrir seg. Lag en 2,5 cm høy vegg rundt kanten av boksene.

Steg 6:

Hell i hvertfall 15 cm med vann i bollen du skal blande gipsen i. Spre gipspulveret på overflaten av vannet med hendene. Når pulveret lager en ”øy” i vannet og ikke synker, rist på bollen så alt kommer under vann. Vent i 5 minutter så luften forsvinner. Med hendene, bland ved å klemme ut klumpene til blandingen er glatt!! Burde ha samme tykkelse som tynn yoghurt.

 NB: Du vil trenge mye gipspulver, bare bland den sakte før den starte å forme seg. Tålmodighet er nøkkelen her!

 Steg 7:

Hell gipsblandingen ned i formene. Dunk i bordet for å få gipsen ned i alle kriker og kroker i formene. La dem tørke minst en dag!!

Steg 8:

Separer formgeléen fra gipsavstøpningen når gipsen har stivnet helt.

 Du burde vente en uke så gipsen blir så tørr at den ikke knuser om du rører den (noe den vil gjøre hvis den fortsatt er fuktig). De burde plasseres et tørt sted, som i et skap eller i en bod.

Bruk en kniven og fjern alle klumper eller deformeringer forårsaket av øreproppene!!


Del III: Forme det ”nye” øret

 Steg 9:

Ved å bruke modelleire på formene, form ørene slik du vil de skal se ut. Gjør kantene veldig tynne. Fyll inn alle resterende åpninger med leire inkludert bak øret, og dekk resten av formen med et lag leire mens du lar det være rom mellom leira på den delen som skal være protesen. Bygg en vegg til rundt, som er høyere enn øret.

Steg 10:

Spray formen med silikonspray

 Steg 11:

Hell enda en gipsblanding ned i formen (Repeter Steg 6)

Steg 12:

Forsiktig separer de to formene. Fjern leire fra den positive delen som representerer protesen. Fyll inn åpningene med leire igjen (som på Steg 9). Varsomt lag et mellomrom bak øret ved å fjerne leira fra det området, slik at når gelatinen blir helt i vil formen ha en bakside.


Del IV: Støpe øre-protesen

 Steg 13:

Dekk positive og negative former med silikonspray. Smelt gelatinen i mikro’n

(ikke la den koke). Hell gelatinen ned i den negative formen mens du er sikker på at den fyller alle kriker og kroker. Putt den positive ned i den negative (gelatinen det ikke er plass til vil bli presset ut) og legg noe tungt oppå (flere store bøker, eller t.o.m. stå på den hvis det går!!)

(ikke tegnet i rette størrelsesforhold)

Steg 14:

 VELDIG forsiktig ta formene fra hverandre, og la gelatinen klistre seg til den delen den vil (vanligvis den negative). Pudre den med babypudder, og ta gelatinen forsiktig ut av den andre formen. Pudre igjen så den ikke klistrer seg til seg selv. Klipp/skjær av overflødige kanter og lignende. Burde se ut som protesen og passe perfekt på øret ditt. Bruk sminke (brunkrem, pudder, øyenskygge osv.) for å få frem den fargen du vil ha. Fest dem på øret med proteselim (eller annet lim som kan fjernes).

 Ved å repetere Steg 13 kan du lage så mange ører du vil. Alltid vær forsiktig med formene for de blir lett ødelagt!!

  

Her er det ferdige resultatet!


LOTR Home | Gelatin Ears | Putting on Ears Tips | Dipped Ear Tips | Nose Putty Ears | Decorative Ear Tips

Up


This page was last updated 04/22/08